Låt barnet uttrycka sin personliga stil

0010746001H-565x849När det gäller barnkläder är det lätt hänt att man innan dess att de själv börjar ha en åsikt och vilja börjar välja kläder och gör dem till en liten kopia av ens egen stil. Ofta syns föräldrarnas värderingar i de kläder som man väljer till barnet. Barn klär bäst i färg, då detta symboliserar livet men det är även viktigt att man så fort som barnet börjar vilja vara med och välja själv låter det vara det. Du uttrycker sannolikt dig själv med dina kläder och kläderna kan ofta symbolisera en del av personligheten. Därför är det viktigt att du låter barnet göra detsamma. Det är en del av utvecklingen till att bli en självständig människa.

En tvååring har sällan krav på vad den ska ta på sig, men när du hamnar i den perioden där barnen vägrar att klä på sig just ett visst plagg bör du respektera detta och låta barnet själv ta på sig det som barnet vill ha på sig, givetvis inom rimliga gränser. Ingen går i kortbyxor när det är 30 minusgrader utomhus och det är givetvis din plikt som förälder att se till att ditt barn håller sig varmt. Däremot kan du låta barnet välja själv mellan tre par långbyxor till exempel och uppmuntra det val som barnet gör. Tänk utanför dina egna gränser. Om du inte tycker att färgkombinationerna passar och påpekar det för ditt barn riskerar du att förminska ditt barns fria vilja.

Uppmuntra barnet att uttrycka sig själv och stig åt sidan som förälder så att barnet istället får utrymme för att tycka själv. Detta är otroligt viktigt även i andra sammanhang och att du låter barnet välja kläder själv är ett stort steg mot att barnet ska utveckla sina egna individuella åsikter och utvecklas åt det håll som barnet vill utvecklas för att må bra.